ProtonVPN ei kenties ole markkinoiden tunnetuin VPN-palvelu, mutta se on pärjännyt kansainvälisissä arvosteluissa varsin mainiosti. Tutustutaanpa seuraavaksi tarkemmin tämän VPN-palveluntarjoajan ominaisuuksiin ja selvitetään, onko tämä palvelu todella rahojesi arvoinen.
ProtonVPN – ominaisuudet
Sveitsiläinen ProtonVPN on ainakin ulkonäkönsä puolesta moderni ja tyylikäs VPN-palveluntarjoaja, mutta kun lähdemme etsimään palvelukseemme laadukasta VPN-palvelua, on olemassa monta eri tekijää, jotka ratkaisevat sen, kannattaako kyseiseen palveluun todella omia rahojaan sijoittaa. Sukelletaanpa seuraavaksi ProtonVPN:n mielenkiintoisiin ominaisuuksiin.
Turvallisuus
Käyttäjiensä turvallisuuden takaamiseksi ProtonVPN käyttää hyväkseen käytännössä katsoen täysin murtamattomana tunnettua AES-256-salausta, jota ovat tukemassa 4096-bittinen RSA-salausalgoritmi, Kill Switch -toiminto, DNS-vuotosuojaus sekä markkinoiden turvallisimmat protokollat IKEv2/IPSec ja OpenVPN. Tämä VPN-palveluntarjoaja ei myöskään kirjaa käyttäjistään lokitietoja.
Mainittakoon myös, että ProtonVPN on vienyt turvaominaisuutensa vielä askelta pidemmälle, sillä palvelinten turvallisuutta on parannettu palveluntarjoajan omalla Secure Core -tekniikalla. Datakeskusten sijoittaminen ympäri Eurooppaa sijaitseviin sotilastukikohtiin takaa myös sen, että kaikki ProtonVPN:n palvelimet ovat turvallisia myös laitteistotasolla.
Käyttökokemus
Käyttökokemukseltaan ProtonVPN on sulava ja moderni. Erityisesti Windows- ja Android-laitteille suunnatut sovellukset (sekä työpöytä- että mobiilisovellus) ovat tyylikkäästi muotoiltuja ja sisältävät kaikki tarvittavat lisäominaisuudet kokonaisvaltaisen käyttökokemuksen takaamiseksi. Lisää plussaa ProtonVPN-sovelluksille tuovat yksilöidyt profiilit, joiden kautta voit tallentaa, muokata ja hallinnoida palvelimia eri käyttötarkoituksiin.
Lisäksi ProtonVPN on yhteensopiva seuraavien laitteiden kanssa: Windows, Mac, Android, iOS, Linux ja reitittimet. Palveluntarjoajan kotisivuilta löydät tarkemmat asennusohjeet laitteelle kuin laitteelle.
Palvelimet ja yhteysnopeudet
ProtonVPN tarjoaa käyttäjilleen kunnioitettavan, yli tuhannen palvelimen kattavan verkoston yli 50:ssä maassa. Vaikka tämä luku ei aivan yllä sen suurimpien kilpailijoiden kastiin, on kyseessä silti varsin kattava palvelinten verkko.
On hyvä pitää mielessä, että palvelinten määrä on usein suorassa yhteydessä niiden nopeuteen. Suuri määrä palvelimia kuluttaa enemmän resursseja, joten yhteysnopeudet voivat näillä palvelimilla tippua yllättävän paljon.
ProtonVPN hallinnoi omia palvelimiaan, jotka on yhdistetty internetiin heidän oman verkkonsa kautta. Näillä ylimääräisillä turvallisuusprotokollilla on kuitenkin vaikutuksensa myös palvelinten yhteysnopeuksiin, jotka valitettavasti tippuvat keskivertoa enemmän; jopa 60% alkuperäisestä nopeudesta, Secure Coren kanssa vieläkin enemmän.
Ongelmia esiintyy erityisesti sellaisilla palvelimilla, jotka ovat kaukana käyttäjän omasta sijainnista. Lähipalvelimilla VPN-yhteys ei vaikuttanut suorituskykyyn yhtä merkittävästi, mutta kyseessä on silti monia kilpailijoitaan huomattavasti hitaampi VPN-palvelu.
Asiakaspalvelu
Ennen kaikkea silmään pisti chat-palvelun puute, josta on mielestämme tullut yksi laadukkaan ja modernin VPN-palvelun tärkeimmistä ominaisuuksista. Asiakaspalveluun on mahdollista lähettää viestiä vain palvelupyynnön tai sähköpostin kautta, mutta vastauksia saa usein odotella jopa useamman vuorokauden ajan. Itse kotisivuilta löytyy kuitenkin kätevä UKK-osio, josta löydät todennäköisesti vastauksen ongelmaasi ennen kuin ProtonVPN ehtii edes vastaamaan viestiisi.
Yhteensopivuus suoratoistopalveluiden kanssa
Teoriassa Netflixin ja muiden suoratoistopalveluiden maakohtaisten estojen purkaminen tulisi olla ProtonVPN:n Plus- ja Visionary-paketteihin kuuluvien palvelinten kautta mahdollista. Kysymys kuitenkin kuuluu, mitkä palvelimet pystyvät sen purkamaan? Käyttäjän täytyy valitettavasti itse selata palvelin kerrallaan nähdäkseen, mikä näistä vaihtoehdoista pystyy kiertämään nämä maakohtaiset estot. Tämä taas voi ajanhukan puolesta osoittautua todella turhauttavaksi tehtäväksi.
Hinta
Hintansa puolesta ProtonVPN tarjoaa valinnanvaraa. Ensimmäisenä vuorossa ovat ilmainen palvelu sekä Basic-palvelu, joiden käyttöominaisuudet ovat hyvin rajalliset; ilmaisessa palvelussa käyttäjät saavat kolmen maan palvelimet käyttöönsä yhdelle laitteelle keskivertonopeudella (joka on testien mukaan kuitenkin hyvin hidas). Basic-tilaus neljällä eurolla kuussa (48 euroa vuodessa) tuo puolestaan käyttäjän ulottuville palvelimia yli 50:stä maasta kahdelle laitteelle samanaikaisesti. Myös P2P/BitTorrent-tuki kuuluu hintaan.
ProtonVPN:n Plus-tilauksesta puolestaan saa maksaa 8 euroa kuukaudessa (96 euroa vuodessa). Tilaukseen kuuluu viisi samanaikaista laitetta, yli tuhat palvelinta yli 50:ssä eri maassa, jopa 10Gbps yhteysnopeudet (jotka käytännössä ovat valitettavasti jotain muuta), P2P/BitTorrent-tuki,
Secure Core VPN-yhteys, TOR-selain sekä pääsy maakohtaisilla estoilla varustettuihin suoratoistopalveluihin.
ProntonVPN:n Visionary-tilauksesta saa puolestaan pulittaa jopa 24 euroa kuussa eli 288 euroa vuodessa. Suolainen hinta voi aluksi kauhistuttaa, mutta tähän tilaukseen kuuluvat kaikkien Plus-ominaisuuksien lisäksi 10 samanaikaisella VPN-yhteydellä varustettua laitetta sekä ProtonMail Visionary -tili. Maksullisiin tilauksiin sisältyy lisäksi 30 päivän rahat takaisin -takuu.
ProtonVPN – Yhteenveto
Aivan ensimmäiseksi on todettava, että ProtonVPN:n tarjoamat hinnoittelutyypit tarjoavat käyttäjilleen odotettua joustavuutta ja valinnanvaraa, johon aivan jokainen kilpailija ei pystykään vastaamaan. Myös ProtonVPN:n mainosvapaa ja rajattomalla kaistanleveydellä varustettu ilmainen paketti yllättää todella positiivisesti.
Käyttäjien turvallisuuden ja yksityisyyden puolesta kyseessä on erittäin laadukas ja luotettava VPN-palveluntarjoaja; toki tällä turvallisuuden tasolla on myös kääntöpuolensa, sillä palvelinten yhteysnopeudet eivät vastaa (ainakaan vielä) kilpailijoiden tarjoamia nopeuksia. Myös aikaa vievä seikkailu satojen palvelinten meressä suoratoistopalveluiden maakohtaisten estojen kiertämiseksi nakertaa pisteitä.
Vaikka ProtonVPN ei vielä painikaan samassa luokassa suurimpien kilpailijoidensa NordVPN:n, ExpressVPN:n ja GyberGhostin kanssa, kyseessä on kaiken kaikkiaan erittäin turvallinen ja käyttäjän yksityisyyttä varjeleva palvelu, jota kannattaa vähintään kokeilla.