Globaalista valvonnasta ja yhteistyöstä on tullut kehittyneen teknologian ja maapallon etäisyyksien kutistumisen myötä ajankohtaisempi teema, josta myös yhä useammat ihmiset etsivät tietoa. Tässä artikkelissa tulemmekin keskittymään Five-, Nine- ja 14 Eyes -alliansseihin sekä siihen, millä tavalla nämä liittoumat voivat vaikuttaa VPN-palveluiden käyttöön.
Five Eyes, Nine Eyes ja 14 Eyes
Jos olet aikaisemmin käyttänyt VPN-palveluita, olet kenties törmännyt “silmämaina” tunnettuihin Five-, Nine- tai 14 Eyes -alliansseihin. Lyhyesti sanottuna nämä järjestöt ovat kansainväliseen valvontaan erikoistuneita alliansseja, jotka koostuvat useista eri maista ympäri maailmaa. Näiden allianssien tehtävänä on kerätä ja jakaa joukkovalvontaan keskitettyjä tietoja toistensa kesken.
Vaikka moni voi kuulla näiden allianssien olemassaolosta ensimmäistä kertaa, eivät nämä järjestöt ole eilisen teeren poikia; esimerkiksi Five Eyes -allianssin juuret yltävät kauas toisen maailmansodan vaiheisiin, kuten alta tarkemmin selviää.
Five Eyes -allianssit
Five Eyes -allianssiin kuuluvat seuraavat maat: Australia, Kanada, Uusi-Seelanti, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat. Tämän liittoutuman juuret ulottuvat aina toiseen maailmansotaan ja Yhdysvaltain ja Yhdistyneen Kuningaskunnan väliseen UKUSA-sopimukseen, joka astui voimaan vuonna 1946. Juuri UKUSA-sopimus mahdollisti muodollisesti näiden kahden maan välisen yhteistyön kansalaisten tietojen keräämiseksi ja jakamiseksi. Tähän allianssiin kuuluvat maat ovatkin saaneet epämiellyttävää mainetta muun muassa ECHELON-verkoston ansiosta, joka loukkaa monessa mielessä kansalaisten yksityisyyttä.
Nine Eyes -allianssit
Five Eyes -liiton perustamisen jälkeen valvontatoimiin on sittemmin liittynyt myös muita maita. Tällä tapaa näiden viiden suuren maan rinnalle nousivat Tanska, Ranska, Alankomaat ja Norja, jotka yhdessä muodostavat tänä päivänä Nine Eyes -nimellä kulkevan allianssin.
Sekä Five Eyes että Nine Eyes -allianssit ovat sittemmin päässeet otsikoihin 2010-luvulla, kun tuolloin sekä CIA:ssa että NSA:ssa työskennellyt Edward Snowden toi suuren yleisön eteen merkittäviä paljastuksia Yhdysvaltain hallituksen ja sen liittolaisten ylläpitämistä vakoilu- ja valvontatoimista.
14 Eyes -allianssit
Nine Eyes -liittouman muodostumisen jälkeen mukaan valvontatoimiin lähti vielä lisää maita. Saksan, Belgian, Italian, Ruotsin ja Espanjan liittyessä allianssiin, aikaisemmat yhdeksän “silmämaata” muodistivat uusien jäsentensä kanssa uuden 14 Eyes -allianssin. Näiden maiden muodostaman liittouman viralliseksi nimeksi on otettu SIGINT Seniors Europe (SSEUR).
Kansainväliset sopimukset ja VPN-palveluiden käyttö
Näihin alliansseihin kuuluvien valtion viranomaiset työskentelevät usein yhteistyössä monien Internet-palveluntarjoajien ja muiden merkittävien teknologiayritysten kanssa seuratakseen ja valvoakseen kansalaisia. Onneksi oman yksityisyyden suojaamiseksi verkossa liikuttaessa löytyy myös monia yllättävän yksinkertaisia ratkaisuja; näistä yksi on virtuaalinen erillisverkko eli VPN.
Tiedetään, että erityisesti 5 Eyes -allianssiin kuuluvat maat ovat painostaneet monia yrityksiä sekä tallentamaan että luovuttamaan kansalaisten tietoja. Lisäksi Yhdysvalloissa voimaan astuneen Patriot-lain avulla liittovaltion valta tiedonkeruussa on vain vahvistunut, ja saman tendenssin on huomattu laajentuneen myös muihin 5 Eyes -maihin.
Näiden allianssien ja VPN-palveluiden välillä on kaksi huomionarvoista seikkaa; ensinnäkin VPN-palveluiden käyttäjien on kiinnitettävä erityistä huomiota palveluntarjoajan omaan sijaintiin; ja toiseksi, mikäli VPN-palvelu sijaitsee jossakin näistä edellä mainituista maista, miten hyvin kyseinen palveluntarjoaja kykenee takaamaan käyttäjien yksityisyyden ja anonymiteetin?
Yksi merkittävimmistä ominaisuuksista, mistä VPN-palveluiden käyttäjät tänä päivänä maksavat on tietysti VPN-yhteyden tarjoama yksityisyys. VPN-yhteyden ansiosta kolmannet osapuolet eivät pysty seuraamaan saatikka jäljittämään henkilöä yleensä edes oikeaan maahan. Tällä tavalla käyttäjät voivat surffailla verkossa täyden anonymiteetin siivellä ja saada pääsyn myös sellaisille sivustoille, jotka olisivat muuten kyseisessä maassa estettyjä tai rajoitettuja.
Suurimpana ongelmana näiden allianssien toimivallan ja VPN-palveluiden välillä on se, että allianssiin kuuluva virkavalta voi vaatia VPN-palveluita esimerkiksi pitämään lokia käyttäjistään tai luovuttamaan näitä tietoja eteenpäin tarpeen tullen – vaatimus, joka taistelee kaikkia VPN-palvelun arvoja vastaan.
Monet näissä allianssimaissa sijaitsevat VPN-palveluntarjoajat ovatkin pyrkineet kiertämään tätä pakotetta luomalla tiukan nollalokin palvelun. Näin ollen silloin, jos virkavalta pyytää tietoja luovutettavaksi, ei palveluntarjoajalla ole edes tietoja luovutettavaksi. Samalla kuitenkin suuria kysymysmerkkejä herättävät sellaiset VPN-palvelut, jotka ylläpitävät esimerkiksi palvelun kehittämiseen tarvittavia tietoja, olivat ne sitten väliaikaisia tai eivät.
On vaikeaa tietää tarkalleen, kuinka hyvin nämä palveluntarjoajat todella turvaavat käyttäjiensä yksityisyyden. Lisäksi on hyvä huomioida, että nollaloki-käytännön merkitys on hiljalleen muuttunut siihen suuntaan, että itseään nollalokin VPN-palveluna mainostava palveluntarjoaja yllättäen kerääkin käyttäjistään joitakin tietoja. Tämä usein selviää vain kahlaamalla yrityksen yksityisyydensuojakäytännön, joka on usein sekä hankalasti ymmärrettävä että moniselitteinen.
Tästä syystä sekä oman yksityisyyden että mielenrauhan takaamiseksi näihin alliansseihin kuuluvissa maissa sijaitsevia VPN-palveluita kannattaa mahdollisuuksien mukaan välttää. Alta löydät hyviä esimerkkejä sellaisista VPN-palveluista, jotka sijaitsevat kaukana 14 allianssin valtapiiristä:
- ExpressVPN (Brittiläiset Neitsytsaaret)
- NordVPN (Panama)
- Surfshark (Brittiläiset Neitsytsaaret)
- VPN.ac (Romania)
- Perfect Privacy (Sveitsi)
- ProtonVPN (Sveitsi)
- Trust.Zone (Seychellit)
- CyberGhost (Romania)
- VyprVPN (Sveitsi)
- VPNArea (Bulgaria)