VPN eli Virtual Private Network – suomeksi virtuaalinen erillisverkko – tarkoittaa yksinkertaistettuna salattua internet-yhteyttä, joka suojaa yhteyden ja piilottaa käyttäjänsä sijainnin palveluntarjoajalta ja muilta ulkopuolisilta tahoilta.
VPN:n käyttö on yleistynyt viime vuosina nopeasti. VPN:n yleistymiseen on monia syitä, aivan kuten VPN:llä on käyttökohteitakin. Yksi yleisimmistä syistä VPN:n käyttöön on oman yksityisyydensuojan parantaminen internetissä. Monet ovat viime aikoina huomanneet oman nettiselailun olevan vähemmän yksityistä kuin haluaisi, ja VPN on yksi tärkeä työkalu oman yksityisyyden parantamiseen.
Toinen yleinen syy VPN:n käyttöön on pääsy maarajoitettuun sisältöön. Suomessa tämä tarkoittaa yleensä USA:n Netflix-valikoiman katselua VPN:n avulla. Tällä hetkellä USA:n Netflixin valikoima on n. kaksi kertaa suurempi kuin Suomen Netflixin valikoima oletuksena on, ja helpoiten tähän valtavaan valikoimaan pääsee käsiksi VPN:n avulla. VPN:n avulla voit siis katsoa koko USA:n – tai käytännössä minkä tahansa muun maan – Netflix-valikoimaa helposti.
Kolmas yleinen ja hyödyllinen tilanne käyttää VPN:ää ovat avoimet, julkiset wifi-verkot. Avoimet verkot saattavat olla tietoturvan kannalta hyvin vaarallisia, sillä pahimmassa tapauksessa oman laitteen yhdistäminen avoimeen verkkoon paljastaa koko oman tietoliikenteen epärehellisille tahoille. VPN onkin usein fiksu tapa käyttää nettiä sekä edullisesti että turvallisesti ulkomailla matkustaessa.
Muita yleisiä syitä VPN:n käyttöön on mm. sensuurin kiertäminen; esimerkiksi Kiinassa ei ole mahdollista päästä Facebookiin, Twitteriin tai Googlen palveluihin ilman laadukasta VPN-palvelua. Tämä voi tulla yllätyksenä ensimmäistä kertaa Kiinaan matkustaville henkilöille. Kiinaan matkustaessa on myös muistettava ladata VPN omiin laitteisiin ennen maahan matkustamista; useimmat VPN-palvelujen nettisivut kun on myös blokattu Kiinan hallituksen toimesta.
Tästä artikkelista löydät kattavasti tietoa siitä, mikä VPN on, miten VPN toimii, mihin VPN:ää voi käyttää ja mitkä ovat tällä hetkellä markkinoiden suosituimmat ja laadukkaimmat VPN-palvelut.. Jos etsit käyttöösi sopivinta VPN-palvelua, voit lukea kattavamman vertailun artikkelista Paras VPN.
Mikä on VPN?
VPN on lyhenne sanoista Virtual Private Network. Suomeksi VPN on siis virtuaalinen erillisverkko. Yksinkertaistettuna VPN on salattu yhteys, joka suojaa tietoliikenteen ja samalla auttaa peittämään identiteettisi verkossa. VPN toimii eräänlaisena suojaputkena internet-yhteytesi ympärillä, jolloin palveluntarjoajat tai epärehelliset tahot eivät suoraan näe identiteettiäsi, IP-osoitettasi ja sijaintiasi.
Jos yhdistät laitteesi internettiin ilman VPN:ää, yhdistetään käyttämäsi laite ensimmäisenä internet-palveluntarjoajaan. Tämän jälkeen kaikki liikenne kulkee internet-palveluntarjoajan (ISP:n) kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palveluntarjoaja pystyy seuraamaan verkkoliikennettäsi.
Kun olet yhdistettynä nettiin VPN:n kautta, tietoliikenteesi kulkee aina ensin VPN-palveluntarjoajasi palvelimien kautta, ja vasta sen jälkeen palveluntarjoajallesi. Kaiken tietoliikenteen kulkeminen VPN-palvelun ulkoisten palvelimien kautta saa aikaan useita eri asioita, jonka johdosta VPN:llä onkin useita eri käyttökohteita.
Alunperin VPN on kehitetty ulkoisten laitteiden yhdistämiseksi paikallisiin verkkoihin turvallisesti. Useimmiten nämä paikalliset verkot tarkoittivat laajoja PC-verkkoja, sellaisia, joita on usein ollut yritysten käytössä. Samoin esimerkiksi yliopistojen VPN:ää käyttämällä voi saada pääsyn moniin julkaisuihin ja IT-palveluihin.
Liikenteen ohjaaminen ulkoisen palvelimen kautta tarjoaa kuitenkin monia etuja myös yksityiselle käyttäjälle. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että liikenteen ohjaaminen ulkoisen palvelimen kautta piilottaa ja vaihtaa todellisen IP-osoitteesi ja sijainnin palveluntarjoajalta. IP-osoitteen piilottaminen parantaa yksityisyyttäsi ja mahdollistaa erilaisten estojen – kuten suoratoistopalvelujen maarajoitusten – kiertämisen. Kun laitteesi on yhdistetty nettiin VPN:n kautta, palveluntarjoajasi ei voi nähdä mitä teet internetissä; ainoastaan sen, että laitteesi on yhdistetty nettiin VPN-yhteyden kautta.
Miten saan VPN:n käyttöön?
VPN:n käyttöön on olemassa useita eri vaihtoehtoja, mutta helpoiten VPN:n saa käyttöön ostamalla tilauksen laadukkaaseen VPN-palveluun. Tilattuasi VPN:n voit ladata kyseisen VPN-palvelun sovelluksen, kirjautua siihen tunnuksillasi ja yhdistää nettiin VPN:n kautta.
Useimmilla suosituilla VPN-palveluilla on tarjolla oma sovellus lähes joka laitteelle – mm. NordVPN tarjoaa televisioihin asennettavaa sovellusta, joka on varsin käytännöllinen valinta Netflixin valikoiman laajentamiseen. VPN:n voi asettaa yhdistämään automaattisesti valitun maan yhteyspisteeseen television käynnistyksen yhteydessä, joten VPN:ää ei näin ollen tarvitse edes kytkeä erikseen päälle.
Markkinoilta löytyy useita luotettavia VPN-palveluntarjoajia, joilta löytyy ympäri maailman jopa tuhansia eri palvelimia, joiden kautta voi suojata yhteytensä ja saada pääsyn maarajoitettuun sisältöön. VPN:n käyttöönotto onnistuu siis yksinkertaisesti ostamalla tilauksen laadukkaaseen VPN-palveluun, lataamalla kyseisen palvelun sovellus ja yhdistämällä palvelun palvelimiin.
Edes laadukkaat VPN:t eivät ole kalliita – esimerkiksi NordVPN:n saa käyttöönsä edullisimmillaan alle kolmen euron kuukausimaksulla.
VPN-palveluntarjoajissa on kuitenkin suuria eroja, ja VPN-palveluissa kannattaakin luottaa vain tunnettuihin ja luotettuihin palveluntarjoajiin. Valinnan helpottamiseksi olemme koonneet alle tunnetuimmat ja laadukkaimmat VPN:t.
Suosituimmat ja laadukkaimmat VPN-palvelut
NordVPN
NordVPN on yksi monista VPN-yhteyksiä tarjoavista yrityksistä, joka on toistuvasti VPN-palveluja arvostelevien sivustojen arvostelujen kärkituloksissa. NordVPN on saanut kehuja niin kohtuullisesta hinnoittelusta, hyvin toimivista yhteyksistä, helppokäyttöisyydestä kuin todella nopeista yhteysnopeuksista. NordVPN:n tilauksella on mahdollista käyttää VPN:ää kuudella eri laitteella, ja palvelun valikoimaan kuuluu yli 5000:n eri palvelimen verkosto 60:ssa eri maassa.
NordVPN on hieman kallis kuukauden tilausjaksolla, mutta pidemmällä tilausjaksolla hinta on enää muutaman euron kuukaudessa. Lisäksi NordVPN tarjoaa ajoittain tarjouksia, joista palvelun saa tilattua usein merkittävästi tavallista hintaa halvemmalla. Tämänhetkiset tarjoukset kannattaakin käydä katsomassa NordVPN:n kotisivuilta.
CyberGhost
CyberGhost on jo useita vuosia kuulunut maailmanlaajuisesti suosituimpien VPN:ää tarjoavien palvelujen joukkoon, eikä ihme. Tämä Romanialainen palvelu on keskittynyt todella vahvasti asiakkaidensa yksityisyyden suojaamiseen ja palvelun toimintavarmuuteen. CyberGhostilla on palvelussaan tarjolla yli 6500:n palvelimen verkko, ja palvelimia löytyy 90:stä eri maasta. CyberGhostin ominaisuuksiin kuuluu myös suoratoistopalvelujen katsomiseen erikoistuneet palvelimet, joka onkin tehnyt palvelusta suositun mm. Netflixin maarajoitusten kierrossa.
CyberGhostin pienenä miinuksena on kuukausittain uusiutuvan tilauksen korkeahko hinta, mutta toisaalta kolmen vuoden tilausjaksolla CyberGhost on edullisempi kuin monet kilpailijansa. Kolmen vuoden tilauksessa etuna on myös kilpailijoihin verrattuna pitkä, 45:n päivän rahat takaisin -takuu.
ExpressVPN
ExpressVPN taistelee kilpailijoidensa kanssa jatkuvasti siitä, mikä on suosituin VPN-palvelu. ExpressVPN on toiminut markkinoilla vuodesta 2009, ja on saavuttanut suuren suosion käyttäjien keskuudessa ja se on toistuvasti arvioitu yhdeksi parhaista VPN-palveluista alan sivustoilla. ExpressVPN:n palvelinverkosto koostuu yli 1700:sta palvelimesta yli 100:ssa eri maassa. ExpressVPN:n tilauksella on mahdollista käyttää VPN:ää viidellä eri laitteella samaan aikaan. ExpressVPN on saanut paljon kehuja sekä 24/7 toimivasta asiakaspalvelusta että erittäin helppokäyttöisistä sovelluksista. ExpressVPN:n pidemmissä tilauksissa on 30:n päivän rahat takaisin -takuu.
Mitä hyötyä VPN:stä on?
VPN:stä saatavat hyödyt voidaan tiivistää lyhyesti kolmeen tärkeimpään seikkaan:
- Parempi yksityisyys netissä
- Suoratoistopalvelujen maarajoitusten poisto
- Nettisurffailu on turvallisempaa
VPN-yhteys suojaa nettiyhteyden käyttämällä salattua välityspalvelinta. Tämän salatun ja suojatun välityspalvelimen kautta kulkeva liikenne on yksityistä. Yhteys kulkee välityspalvelimen sijaintimaan kautta, ja VPN:n avulla voit yleensä valita minkä maan kautta haluat yhteyden kulkevan. Tämä mahdollistaa mm. suoratoistopalvelujen – kuten Netflixin – maarajoitusten kiertämisen.
IP-osoitteen ja identiteetin piilottaminen
IP-osoitteen piilottaminen on VPN-yhteyden keskeinen perusperiaate, johon toiminta perustuu. IP-osoitteen piilottaminen on hyödyllinen ominaisuus, joka parantaa nettisurffailun yksityisyyttä piilottamalla netinkäyttäjän identiteetin. Kun tietoliikenne kulkee VPN palvelimen kautta, muut näkevät tietoliikenteestä vain VPN-palveluntarjoajan IP-osoitteen, jolloin käyttäjän oma IP-osoite – ja tämän myötä sijainti – pysyy piilossa.
IP-osoitteesi piilottaminen tuo monia etuja: ISP eli internet-palveluntarjoajasi – toisin sanoen nettiliittymäsi palveluntarjoaja tai operaattori – ei enää näe tietoliikenteesi sisältöä; ainoastaan sen, että olet yhdistettynä nettiin VPN:n kautta. Toiseksi, mainoksia kohdentavien sivustojen tiedonkeruu ja kohdentaminen muuttuu vaikeammaksi IP-osoitteen piilottamisen johdosta.
Suoratoistopalvelujen maarajoitusten poisto
Yleisin syy VPN:n käyttöön on tänä päivänä suoratoistopalvelujen, kuten Netflixin, maarajoitusten poisto. Virtuaalinen erillisverkko mahdollistaa sijainnin valinnan virtuallisesti, jolloin maarajoitukset eivät enää rajoita sinua. VPN:n avulla voit mm. katsoa Netflixin USA:n valikoimaa Suomessa. Tiesitkö, että USA:n Netflixin tarjonta on noin tuplasti suurempi kuin Suomen? VPN:n avulla tähän tarjontaan on mahdollista päästä käsiksi todella helposti ja edullisesti.
Lue lisää, miten VPN ja Netflix toimii yhdessä
Turvallisempi & yksityisempi selaus
Toinen yleinen syy käyttää VPN:ää on yksityisyyden ja turvallisuuden parantaminen netissä. Ilman VPN:ää mm. avointen WiFi-verkkojen käyttäminen on suuri tietoturvariski, sillä epärehellisten verkkojen ylläpitäjät voivat tämän kautta päästä käsiksi pahimmillaan kaikkeen verkon yli lähettämääsi tietoon. Julkisia verkkoja tulisikin käyttää ainoastaan, jos käytössä on VPN.
VPN parantaa internetin käytön yksityisyyttä ja turvallisuutta salatun yhteyden vuoksi. Koska kaikki tietoliikenne laitteesi ja VPN palvelimen välillä on salattu, ei tämän tietoliikenteen kautta kulkeviin tietoihin ole käytännössä mahdollista päästä käsiksi ulkopuolisten tahojen toimesta. Tilanne on käytännössä päinvastainen avoimissa wifi-verkoissa, joissa tietoliikenteen kaappaaminen osaavalle hakkerille ei ole yleensä kovinkaan vaikea tehtävä.
Laadukkaimmat VPN-palvelut on varustettu erittäin vahvalla ja turvallisella AES 265-bittisellä salauksella. Tätä salausteknologiaa hyödyntää mm. ExpressVPN, NordVPN ja CyberGhost. Tämän salauksen murtaminen on käytännössä mahdotonta.
Valtioiden sensuurin ohittaminen
Mm. Kiina on tunnettu siitä, kuinka paljon valtio sensuroi verkkosisältöä. Kiinan lisäksi sensuuria harrastaa myös moni muu valtio. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Kiinassa et pääse käyttämään Googlen tai Facebookin palveluja – paitsi, jos käytössäsi on laadukas VPN.
VPN mahdollistaa oman sijainnin vaihtamisen virtuaalisesti, jolloin valtioiden sensuurit on mahdollista kiertää. Tämä edellyttää VPN:n lataamista ennen tällaiseen maahan matkustamista – VPN-palvelujen omat verkkosivustot kun on tällaisissa maissa yleensä estetty. Kiinassa palomuuri on lisäksi hyvin vahva, jonka ansiosta edes kaikki VPN:t eivät toimi ongelmitta. Kannattaa siis erityisesti tutustua, mikä VPN on todettu toimivaksi Kiinassa. Kokemustemme mukaan yksi paras VPN sensuurin kiertämiseen on ExpressVPN.
Halvemmat lentojen hinnat
Monien muiden hyötyjen lisäksi VPN:n avulla on mahdollista myös säästää mm. lentojen hinnoissa. Monet yritykset – kuten lentoyhtiöt – tarjoavat eri hintaisia lippuja riippuen siitä, missä maassa asut. Lentoyhtiöt vaihtavat lippujen hintoja sen mukaan, missä maassa käyttäjä sijaitsee. Koska tämä sijainnin tunnistaminen perustuu IP-osoitteeseen, on VPN-palvelun avulla mahdollista ostaa lentoliput edullisemmin yhdistämällä VPN toiseen maahan ennen lentoyhtiön nettisivustolle siirtymistä.
VPN:n haittapuolet
- Maksullisuus: käytännössä kaikki parhaat VPN-palvelut (eli sellaiset, joita on järkevää käyttää) ovat maksullisia. Myös ilmaisia VPN-palveluntarjoajia löytyy markkinoilta, mutta käytännössä aina ilmaiset VPN palvelut ovat tietoturvaltaan vähintään kyseenalaisia. Edes laadukkaat palvelut eivät onneksi ole kovin kalliita; hinta on yleensä vain muutamia euroja kuukaudessa
- Mahdollinen tiedonkeruu. Surffatessasi netissä VPN-yhteys päällä, kulkee kaikki tietoliikenteesi VPN palvelimen kautta. Periaatteessa VPN voi siis tallentaa kaiken tiedon palvelimilleen, ja joidenkin maiden lainsäädäntö saattaa myös vaatia joidenkin tietojen tallentamista. Palvelua valitessa kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, lupaako tämä palvelu olla tallentamatta kaikkia tietoja. Käytännössä kaikilla laadukkailla palveluilla on myös todisteita tästä. Useimmiten tiedonkeruu on vaarana pääosin täysin ilmaisissa palveluissa.
- Nettiyhteys hidastuu. Yhteyden salaaminen hidastaa nettiyhteyttä, koska data joutuu ikään kuin kiertämään ”ylimääräisen lenkin”. Tänä päivänä tietokoneet ja nettiyhteydet ovat kuitenkin niin nopeita, ettei yhteys yleensä oleellisesti hidastu.
Näin valitset VPN:n
VPN-palvelun valinnassa kannattaa ottaa huomioon mm. palvelun yhteyksien nopeus, salauksen vahvuus ja sopivuus eri alustoihin sekä juuri omaan käyttötarkoitukseesi. Eri VPN-palveluissa on suuria eroja, joten palvelun valinta kannattaa tehdä huolella. Seuraavissa kappaleissa käydään läpi hieman tarkemmin sitä, miten eri seikat vaikuttavat ja mitä kannattaa huomioida VPN:ää valitessa.
Yhteyden nopeus
VPN hidastaa nettiyhteyden nopeutta käytännössä aina. Se, onko yhteyden hidastuminen minimaalisen pientä vai valtavan suurta, riippuu mm. valitsemasi VPN-palvelun laadusta. Huonoimmat VPN:t hidastavat yhteyttä todella merkittävästi, jolloin esim. suoratoistopalvelujen käyttö saattaa olla mahdotonta. Parhaiden palvelujen kohdalla nopeuden hidastuminen taas on niin pientä, ettei sitä huomaa käytössä ollenkaan.
Sopivuus omiin laitteisiin
VPN-palveluissa on eroja sen suhteen, mihin laitteisiin palvelulla on tarjolla VPN-sovellus. Käytännössä jokainen maksullinen (eli laadukas) VPN-palveluntarjoaja on kehittänyt oman sovelluksen kaikille yleisimmille tietokoneille ja puhelimille. Useimmilla palveluilla VPN-sovellus on myös mahdollista ladata usealle laitteelle saman tilauksen hinnalla. Varmuuden vuoksi tämä kannattaa aina kuitenkin tarkistaa ennen palvelun tilaamista.
Sopivuus omaan käyttötarkoitukseen
Omaan käyttöön sopivuus kannattaa varmistaa ennen palvelun tilaamista. Joidenkin palvelujen kohdalla on raportoitu ajoittaisia ongelmia mm. suoratoistopalvelujen kanssa toimivuudesta, ja eräät – esimerkiksi F-Securen Freedome VPN – eivät toimi mm. Netflixin kanssa ollenkaan. Myös Kiinassa ongelmia esiintyy monilla VPN-palveluntarjoajilla. Kannattaa siis varmistaa käyttäjäkokemuksista sopivuus omaan käyttöön ennen palvelun tilaamista. Vinkki: ExpressVPN toimii mainiosti sekä Netflixin kanssa että sensuurien kiertämiseen Kiinassa.
Hinta-laatu -suhde
Luonnollisesti myös VPN:n valinnassa on syytä ottaa huomioon se, mitä rahastaan saa vastineeksi. Halvimmat palvelut eivät välttämättä toimi laadukkaasti kaikilla osa-alueilla, mutta on myös turha maksaa liikaa, mikäli samat ominaisuudet on saatavilla edullisemmin.
Pikaohjeet
Etkä jaksa vertailla palveluja? Kokemustemme mukaan kaikki edelliset ominaisuudet ovat kohdillaan ainakin NordVPN:llä ja, ExpressVPN:llä.
Kannattaako hankkia maksullinen vai ilmainen VPN
Lyhyt vastaus: maksullinen, koska ilmaiset VPN-palvelut saattavat olla tietoturvaltaan heikkoja. Ainoat ilmaiset, järkevät vaihtoehdot ovat maksullisten palvelujen ilmaiset kokeilujaksot.
Pidempi vastaus; Ilmainen VPN on myös yleensä jollain tavalla rajoitettu – ajan, tiedonsiirron tai tiedonsiirtonopeuden suhteen. Mikäli taas onnistut löytämään rajoittamattoman ja ilmaisen palveluntarjoajan, on näissä yleensä jonkinlainen koira haudattuna. Tällaisissa tapauksissa palveluntarjoaja yleensä myy asiakkaiden tietoja eteenpäin markkinointitarkoituksissa.
VPN-palvelun pyörittäminen ei ole ilmaista, joten kannattaa miettiä, mikä on palveluntarjoajan motiivi sen pyörittämiseen? Palveluntarjoaja hankkii VPN-palvelulla joka tapauksessa tuloja jollain keinolla, ja mikäli et maksa siitä, heitä ei yleensä juuri kiinnosta asiakkaan yksityisyys tai tyytyväisyys.
Joskus ilmainen palvelu voi kuitenkin olla myös myyntikikka: tarjoamalla rajoitetun ilmaisen palvelun saadaan sille käyttäjiä, jotka todennäköisemmin myös ostavat maksullisen palvelun myöhemmin. Tällaista mallia käyttää esim. CyberGhost.
Lisäksi monilla palveluilla, kuten Netflixillä, on tiedossaan lähes jokainen ilmainen VPN mitä markkinoilta löytyy, jolloin esim. maarajoitusten kiertäminen VPN-yhteyden avulla ei välttämättä onnistu. Suosittelemme jättämään ilmaiset VPN-palvelut väliin, sillä maksulliset maksavat yleensä vain muutaman euron kuukaudessa.
Miten VPN toimii?
Kun yhdistät laitteesi internettiin ilman VPN:ää, yhdistetään käyttämäsi laite ensimmäisenä internet-palveluntarjoajaan. Tämän jälkeen kaikki liikenne kulkee internet-palveluntarjoajan (ISP:n) kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palveluntarjoaja pystyy seuraamaan verkkoliikennettäsi.
Kun taas käytössäsi on VPN, tietoliikenne kulkee ensin VPN palvelimen kautta, ja vasta sen jälkeen palveluntarjoajallesi. Tämä piilottaa todellisen IP-osoitteesi ja sijaintisi palveluntarjoajalta. IP-osoitteen piilottaminen parantaa yksityisyyttäsi ja mahdollistaa erilaisten estojen – kuten suoratoistopalvelujen maarajoitusten – kiertämisen. Kun laitteesi on yhdistetty nettiin VPN:n kautta, palveluntarjoajasi ei voi nähdä mitä teet internetissä; ainoastaan sen, että laitteesi on yhdistetty nettiin VPN-yhteyden kautta.
Suojaako VPN-yhteys kaikelta?
VPN ei siis suojaa sinua internetissä kaikelta. Mikään suojausmenetelmä ei takaa täydellistä suojausta netissä. Suojausta voi kuitenkin parantaa näppärästi muutamilla yksinkertaisilla keinoilla, ja VPN-yhteys on yksi näistä. VPN-yhteyden käyttäminen onkin itse asiassa yksi tärkeimmistä komponenteista, kun haluat suojautua netissä tehokkaasti. Etenkin avoimissa verkoissa VPN suojaa käyttäjää suurimmilta uhkilta, joita avoimen verkon käyttöön liittyy.
Ilmaisen VPN-palvelun käyttö saattaa huonontaa yksityisyyttä
Kuten edellisessä kappaleessa jo kerrottiinkin, tässäkin on muistettava ottaa huomioon, mistä VPN-yhteyden tilaa. Ilmaiset palvelut voivat monesti aiheuttaa päinvastaisen tuloksen kuin on haluttu: tietosi saatetaan myydä eteenpäin VPN-yhteyden tarjoajan toimesta. Tästä syystä paras vaihtoehto suojaukseen onkin yleensä jokin maksullisista VPN-palveluista.
Palveluntarjoajat tietävät asiakkaansa
VPN ei myöskään tee kenestäkään anonyymiä. Palveluntarjoajat siis tietävät kyllä, ketä heidän asiakkaansa ovat. VPN tarjoaa käyttäjälleen yksityisyyttä, mutta ei anonymiteettiä.
Monet VPN-yhteyksiä tarjoavat palvelut mainostavat lupaavansa asiakkaan anonyymiyden kaikissa tilanteissa. Palveluntarjoajat kuitenkin monesti pitävät rekisteriä asiakkaiden toimista (ja ovat monesti myös lain velvoittamia tekemään näin), joten tällaiset lupaukset eivät kaikkien palvelujen kohdalla pidä paikkaansa. Jotkin maat eivät velvoita asiakasrekisterin pitämistä, ja näissä maissa toimivat palveluntarjoajat eivät rekisteriä näin ollen välttämättä pidä.
Datan säilytys – tietyissä maissa laki velvoittaa
Kuten aiemmin mainittiin, jotkin palveluntarjoajat pitävät asiakasrekisteriä ja toiset taas eivät. Jos haluaa käyttää palvelua, jossa rekisteriä ei ole, kannattaa tarkastaa kyseistä VPN-palvelua pyörittävän yrityksen kotimaa. Joissain maissa nimittäin asiakasrekisteriä on pakko pitää, ja toisissa taas ei.
Asiakasrekisteriä on pakko pitää tallessa tietty aika monissa Euroopan maissa, ja monesti tämä koskee myös VPN-palveluita. Toisaalta vaikkapa Luxemburg, Hollanti, Ruotsi ja Romania eivät velvoita VPN-palveluntarjoajia pitämään asiakasrekisteriä, ja ne ovatkin varsin suosittuja paikkoja VPN-palvelujen pyörittämiseen.
Mistä VPN on saanut alkunsa?
VPN kehitettiin alun perin suojaamaan etätöitä tekevien henkilöiden internet-yhteys. VPN-yhteys mahdollistaa pääsyn turvallisesti työpaikan verkkoon oman nettiyhteyden kautta, vaikka kotoa tai matkoilta. VPN on edelleen erittäin suosittu yritysten käytössä, mutta sen yleistymisen myötä VPN tarkoittaa nykyään yleisemmin kaupalliseen käyttöön tarkoitettuja palveluja. Kaupalliset palvelut mahdollistavat yksityisten henkilöiden pääsyn nettiin suojatusti. Sivuillamme esitellyt VPN-yhteydet ovatkin kaikki yksityiseen käyttöön tarkoitettuja, kaupallisia palveluja.
Onko VPN laillinen?
Suomessa ja käytännössä kaikissa muissakin kehittyneissä valtioissa VPN on täysin laillinen. Sen sijaan joissain sensuuria ja muita kyseenalaisia toimia aktiivisesti harrastavissa maissa, kuten Kiinassa, VPN:n käyttö ei ole luvallista. Näissä maissa palveluntarjoajien toimiminen valtion rajojen sisäpuolella on kiellettyä, ja valtiot koittavat myös mahdollisuuksiensa mukaan rajoittaa ihmisten pääsyä käsiksi ulkomaisiin servereihin.
Yrityksistään huolimatta edes sensuroinnissa ja rajoittamisessa pisimmälle kehittyneet valtiot eivät pysty rajoittamaan VPN-yhteyden käyttöä kokonaan. Monet käyttäjät ovatkin onnistuneet kiertämään valtion asettamat rajoitukset jopa Kiinassa, jossa tunnetusti netin vapaata käyttöä koitetaan rajoittaa lähes kaikin mahdollisin keinoin. Esimerkiksi ExpressVPN toimii käyttäjien kokemusten mukaan ongelmitta myös Kiinassa.
VPN-yhteys puhelimeen
VPN-yhteys on mahdollista saada myös puhelimeen. VPN on yksi tapa, jolla sisäistä suojausta voi puhelimissa parantaa. Erityisen tärkeää tämä on kun käytetään avoimia WiFi-verkkoja. Mobiiliyhteyttä käyttäessä kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että VPN piilottaa vain ip-osoitteesi – ja toisin kuin tietokoneissa, puhelimissa tämä ei välttämättä lisää yksityisyyttäsi kovinkaan paljoa. Puhelimissa on monia muitakin keinoja, joilla käyttäjän toimintaa voidaan seurata. Mobiilisovellukset voivat mm. seurata liikkumistasi GPS:n avulla, päästä käsiksi yhteystietoihin sekä moniin muihin asioihin. VPN kuitenkin suojaa samalla tavalla myös puhelimessa kuin tietokoneella, kun käytät verkkosivuja laitteen selaimen kautta.
Usein kysyttyä
Onko VPN turvallinen?
Kaikki VPN:t eivät ole välttämättä turvallisia. Käytännössä vaarallisiksi luetaan monet täysin ilmaiset palvelut, joiden prioriteettina ei ole asiakastyytyväisyys. Useat maksulliset VPN:t sen sijaan ovat pääosin turvallisia käyttää. Käytännössä kaikki sivustollamme esiteltävät VPN-palvelut ovat turvallisia ja laadukkaita. Erityisen laadukkaita VPN-palveluja – joita myös me suosittelemme – ovat NordVPN, CyberGhost ja ExpressVPN.
Piilottaako VPN henkilöllisyyteni netissä?
VPN-palvelujen myyntivalttina on monesti yksityisyyden parantaminen ja anonyymin nettisurffailun mahdollistaminen. Tämä voi osaltaan olla hieman harhaanjohtavaa; VPN itsessään ei tee käyttäjää täysin anonyymiksi. Sen sijaan VPN kyllä parantaa yksityisyyttä.
Toisin sanoen; kun käytät nettiä ilman VPN:ää, nettisivut ja palveluntarjoajasi näkevät IP-osoitteesi ja sijaintisi. Kun taas käytössäsi on VPN, tätä ei tapahdu. Sen sijaan VPN-palveluntarjoaja pystyy näkemään kaiken toimintasi, ja tietyissä tilanteissa saattaa myös joutua luovuttamaan tietoja tästä toiminnasta eteenpäin. Täydellistä anonymiteettiä netissä on siis hankala saada. Useimmat laadukkaat VPN-palveluntarjoajat eivät kuitenkaan säilytä käyttäjistää minkäänlaisia lokeja, jolloin nämä palvelut eivät myöskään pysty luovuttamaan tietoja eteenpäin, vaikka tähän pakotettaisiin.
Voiko VPN-yhteyttä käyttää monella laitteella?
Kyllä voi. Käytännössä kaikki laadukkaat VPN-palvelut tarjoavat tilauksellaan mahdollisuuden käyttää yhteyttä useilla eri laitteilla. Useimmilla palveluntarjoajilla on omat sovellukset niin Androidille, iOSille, Windowsille kuin Macille. Esimerkiksi ExpressVPN tarjoaa samalla tilauksella mahdollisuuden käyttää palvelua viidellä eri laitteella, NordVPN taas kuudella.
Hidastaako VPN netin nopeutta?
Käytännössä VPN hidastaa aina netin nopeutta; huonot VPN-palvelut hidastavat nopeutta paljon, kun taas laadukkaat VPN-yhteydet hidastavat nopeutta huomaamattoman vähän. Tästäkin syystä laadukkaan VPN:n valitseminen on tärkeää. Yksi nopeimmat yhteydet omaavista VPN-palveluista on NordVPN. Jos käytössäsi on laadukas VPN ja yhteydet silti hidastelevat, kannattaa vaihtaa VPN-sovelluksesta yhteys toiselle palvelimelle. Jos sijainnilla ei ole merkitystä, kannattaa valita sijaintisi mukaisessa maassa oleva VPN-palvelin. Yhteydet ovat aina sitä nopeammat, mitä lähempänä VPN-palvelin sinua on.