Päivitetty: 30.12.2020

Vaikka nimestä voisi päätellä, OpenVPN ei ole VPN-palveluntarjoaja. Tässä artikkelissa uppoudumme tarkemmin OpenVPN Technologies Inc. kehittämään ilmaiseen avoimen lähdekoodin ohjelmistosovellukseen, jonka pääasiallisena tarkoituksena on taata käyttäjilleen turvallinen ja vakaa VPN-yhteys.

OpenVPN – Ominaisuudet

OpenVPN: maineeseen markkinoiden tehokkaimpana salausprotokollana on monia eri syitä. Tämän vuoksi myös monet alan VPN-palveluntarjoajista hyödyntävät tätä protokollaa oman salaustasonsa vahvistamiseksi. Millaisia ominaisuuksia tähän protokollaan sitten kuuluu ja miksi juuri OpenVPN:ää on tituleerattu markkinoiden turvallisimmaksi protokollaksi?

Käyttökokemus

Teknisyydestä ​​huolimatta OpenVPN on muokattavissa oleva protokolla ja se on mahdollista tunneloida muiden suojausprotokollien, kuten SSH:n ja SSL:n kautta ylimääräisen salaustason luomiseksi. Lisäksi OpenVPN:ää on mahdollista käyttää jopa täysin oman VPN-yhteyden luomiseen.

OpenVPN:n manuaalinen määrittäminen on varsin monimutkainen tehtävä niille, joilla ei ole jo entuudestaan vankkaa IT-taustaa. Tästä tehtävästä onneksi huolehtii usein itse VPN-palveluntarjoaja, joten käyttäjän ei tarvitse tehdä muuta, kuin ladata kyseisen palveluntarjoajan sovellus laitteelleen, jolloin oletuksena määritetty OpenVPN latautuu sovelluksen mukana laitteelle automaattisesti.

On myös hyvä muistaa, että avoimen lähdekoodin ohjelmistosovelluksena OpenVPN on avoin uusille kehitysideoille ja muutoksille, minkä ansiosta tätä protokollaa pystytään myös ajan myötä muokkaamaan entistä tehokkaammaksi ja turvallisemmaksi.

Turvallisuus

OpenVPN:ää ei turhaan kutsuta tämän hetken turvallisimmaksi protokollaksi. Mainittakoon, että se käyttää maksimaalisen salaustasonsa takaamiseksi esimerkiksi ennalta jaettuja avaimia (PSK), DNS- ja IPv6-vuotojen estoa sekä OpenSSL-salausta. Lisäksi OpenVPN kykenee sopeutumaan niin UDP- kuin TCP-protokolliin vahvojen palomuurien (kuten Kiinan) ja VPN-yhteyksiä blokkaavan DPI:n ohittamiseksi.

Nopeus

Kun puhutaan käyttäjien yksityisyydestä ja turvallisuudesta, on OpenVPN tähän tehtävään juuri oikea protokolla. Samalla on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että korkealaatuisen salaustason mukana tulee myös muutamia haittapuolia, sillä OpenVPN:n suojatessa VPN-yhteyttä, myös palvelinten yhteysnopeudet yleensä hidastuvat. Tämä johtuu siitä, että VPN-yhteyden kautta liikkuvan datan salaus ja purku vievät jonkin verran aikaa, ja tästä syystä silloin, kun salaustaso on korkein mahdollinen, se näkyy myös nettiyhteydessä.

VPN-palveluntarjoajat ovat tietysti ottaneet tämän seikan huomioon palveluitaan tarjotessaan ja tästä syystä markkinoilta löytyy tänä päivänä useampi palveluntarjoaja, jonka palvelinverkon yhteysnopeudet ovat niin laadukkaita, että ne riittävät ongelmitta niin tarkan HD-kuvan pyörittämiseen kuin suurempien tiedostojen lataamiseen ja jakamiseen.

Yhteensopivuus muiden laitteiden kanssa

OpenVPN on sekä turvallinen että suosittu protokolla, sillä se on yhteensopiva käytännössä ottaen kaikkien tunnetuimpien käyttöjärjestelmien kanssa, mukaan lukien macOS, Windows, Linux, Android ja iOS. Tästä syystä myös monet VPN-palveluntarjoajat hyödyntävät kyseistä protokollaa VPN-yhteytensä salaamiseen, sillä laajan yhteensopivuutensa ansiosta OpenVPN kattaa suuren määrän käyttäjiä, oli laite sitten Windowsin tai Linuxin käyttöjärjestelmää hyödyntävä tietokone, iPad tai Samsungin puhelin. Välityspalvelimilla (proxy) on puolestaan tapana blokata OpenVPN ja tästä syystä käyttäjien on nähtävä hieman enemmän vaivaa tämän ongelman ratkaisemiseksi.

Hinta

OpenVPN on herättänyt alalla erityisen paljon huomiota sen vuoksi, että kyseessä on sekä avoimen lähdekoodin ohjelmistosovellus että ilmainen protokolla. Kuten minkä tahansa muunkin ilmaisen VPN-palvelun tapauksessa, myös OpenVPN:n nollaan painetulla hinnalla on omat varjopuolensa. Onkin syytä taas muistuttaa, että se on suhteellisen monimutkainen protokolla ensikertalaiselle, koska sen käyttäminen vaatii paljon teknistä tietämystä.

OpenVPN – Yhteenveto

Vaikka OpenVPN voi olla muihin protokolliin, kuten PPTP- ja L2TP / IPsec-palveluihin verrattuna hieman hitaampi, se on ehdottomasti tämän hetken paras protokolla silloin, kun puhutaan käyttäjien yksityisyydestä ja turvallisuudesta netissä.

OpenVPN sopii loistavasti nimettömään ja turvalliseen verkossa surffaamiseen. OpenVPN:n avulla käyttäjät voivat kiertää täysin anonyymisti lukemattomia maantieteellisesti rajoitettuja verkkosivustoja ja suoratoistopalveluita, näiden joukossa niin Netflix, Amazon Prime Video, Hulu, BBB iPlayer, Youtube, Facebook ja Twitter – olivat nämä estot sitten miten vahvoja tahansa ja täysin riippumatta siitä, missä käyttäjän alkuperäinen IP-osoite sijaitsee.

OpenVPN on monen VPN-palveluntarjoajan valinta, sillä sen avoimen lähdekoodin ansiosta protokollaa voidaan parantaa jatkuvasti, se on yhteensopiva lähes kaikkien yleisimpien käyttöjärjestelmien kanssa ja kaiken lisäksi vielä ilmainen.

Näiden merkittävien ominaisuuksiensa ja muutamien vähäisempien haittapuoliensa ansiosta tätä protokollaa käyttävät tänä päivänä lähes poikkeuksetta kaikki huippuluokan palveluntarjoajat, ExpressVPN ja NordVPN mukaan lukien. Jos siis haet optimaalista salausta ja suojausta verkossa liikkumiseen OpenVPN on tähän tarkoitukseen ehdoton ykkönen.