VPN-palvelun perimmäisenä tarkoituksena on suojata käyttäjän yhteys ja parantaa yksityisyydensuojaa ja tietoturvaa internetissä. VPN-palveluja käytetään usein myös eri nettisivujen ja suoratoistopalvelujen maarajoitusten kiertoon. Tässä käyttötarkoituksessa omaa tietoturvaa ei välttämättä aina muisteta huomioida.
Houkutus ottaa käyttöön ilmainen VPN voi olla suuri, jos VPN:n käyttötarkoitus on vain esimerkiksi Netflixin USA:n tarjonnan katselu. Useat maksuttomat VPN-palvelut ovat kuitenkin useimmiten tietoturvaltaan heikkoja ja pahimmillaan jopa vaarallisia. Lisäksi ilmaispalvelut ovat monesti ärsyttävän hitaita ja blokattu mainoksilla.
"Jotkut ilmais-VPN:t kattavat kulut näyttämällä käyttäjilleen mainoksia, toiset taas myymällä käyttäjiensä tietoja. ”Ilmainen” voi myös tarkoittaa hitaampaa VPN-yhteyttä ja vähemmän ominaisuuksia."
f-secure
Edellä mainituista syistä johtuen suosittelemme jättämään väliin lähes kaikki ilmaiset VPN-palvelut. Ainoa kohtuullisen hyvä ja turvallinen, ilmainen VPN on WindScribe. WindScriben ilmaisversio on rajoitettu palvelun maksullisesta versiosta. Tiettyjen ominaisuuksien rajoittamisen lisäksi myös tiedonsiirto on rajoitettu, sen ollessa maksimissaan 10 gigatavua kuukaudessa. Tämän rajoituksen vuoksi WindScribe ei oikein sovellu Netflixin maarajoitusten kiertoon.
Siirry WindScriben sivustolle tästä
Myöskään maksullisia VPN-palveluja ei onneksi tarvitse lähteä testaamaan sokkona. Käytännössä kaikki laadukkaat palvelut tarjoavat joko 30:n tai 45:n päivän rahat takaisin -takuun.
Lue lisää: Parhaat VPN-palvelut
Mikä on VPN?
VPN eli Virtual Private Network on virtuaalinen erillisverkko, joka muodostaa eräänlaisen suojaputken tietoliikenteen ympärille. Kun laitteesi on yhdistetty nettiin VPN:n palvelimen kautta, sivustot ja palveluntarjoaja ei näe todellista sijaintiasi ja IP-osoitettasi. Tämä parantaa nettiselailun anonymiteettiä ja turvallisuutta ja mahdollistaa mm. maarajoitusten kiertämisen.
Miksi VPN?
Nykyaikaisena netin käyttäjänä yksi tärkeimmistä asioista on hyvien laitteiden hankkimisen lisäksi myös panostaminen sekä laitteiden tietoturvaan että omaan yksityisyyteen netissä. Varsinkin vanhemmille netin käyttäjille voi tulla yllätyksenä se, kuinka paljon verkon kautta nykyään seurataan omia tekemisiä, jolloin anonymiteetti ja yksityisyydensuoja korostuvat omasta nettikäyttäytymisestä riippumatta.
Identiteettivarkauksien estämisen lisäksi oikeilla ohjelmistoilla voi päästä selaamaan nettiä ikään kuin olisit sijoittautunut muualle kuin Suomeen. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun käytät verkkopalveluja, jotka estävät tai mahdollistavat tietyn sisällön käytön maantieteen mukaisesti. Niin kutsuttu geoblocking eli geoblokkaus on yleistä etenkin maksullisissa palveluissa, joissa rajoitetaan palvelun käyttöä. Esimerkiksi Netflix tai muut suoratoistopalvelut rajoittavat maakohtaisia sisältöjä, ja joissain maissa voi olla huomattavasti parempi valikoima elokuvia ja tv-sarjoja tarjolla kuin vaikkapa Suomen valikoimissa.
Tietoturvaohjelmat ja VPN
Fakta on se, että nykyään jokaisen netin käyttäjän tulisi ymmärtää edes jonkin verran tietosuoja- ja tietoturva-asioita. Koska viranomaiset eivät voi valvoa koko verkon käyttöä, jäävät tietoturvaan liittyvät asiat yksityisten kansalaisten harteille. Kaksi tärkeintä tapaa tehdä omasta verkon käytöstä suojatumpaa ovat tietoturvaohjelmat ja VPN. Tietoturvaohjelmilla tarkoitetaan sellaisia ohjelmistoja, jotka toimivat esimerkiksi palomuurina tai skannerina omassa laitteessa, ja varoittavat tai estävät haitallisten ohjelmien latauksen tai käytön.
Toinen, lähes yhtä tärkeä ohjelmistoratkaisu on VPN eli virtuaalinen yhteysverkko. Virtuaalisella yhteysverkolla oma sijaintisi ja käyttämäsi laitteet eivät paljastu muille. VPN-yhteyksien käyttö on arkipäivää esimerkiksi yrityksissä ja niiden henkilöiden parissa, jotka tekevät paljon etätöitä. Ennen kuin oman työpaikan verkkoon eli intranetiin muodostetaan yhteys, siirrytään ensin VPN-yhteydellä suojattuun tilaan jossa kolmannet osapuolet eivät pääse jäljittämään yksittäisen verkkokäyttäjän ja yrityksen intranetin välistä liikennettä. Tämä suojaus toimii rippumatta siitä, käyttääkö työntekijä esimerkiksi kahvilan tai kirjaston avointa verkkoa vai oman kodin laajakaistaa.
Yrityksillä on VPN-ratkaisuissa isot rahat käytössään, mutta tavallisilla kuluttajilla ei normaalisti ole isoa budjettia verkko-ohjelmistojen hankintaan. VPN-ohjelmistoja valmistavat kuitenkin monet yritykset, joiden avulla palvelua pääsee käyttämään suhteellisen edullisesti – sekä pienellä kuukausihinnalla että ilmaiseksi. Minkälaisia ilmaisia VPN ratkaisuja tavallisille kansalaisille sitten on tarjolla? Seuraavaksi käymme läpi netin ilmaisia VPN-tarjouksia, ja esittelemme hyviä VPN-ohjelmistoja, joista on tarjolla myös ilmaisversiot.
Miten ilmainen VPN eroaa maksullisesta ratkaisusta?
Ilmaisen VPN-ohjelmiston hankkiminen on tänä päivänä todella helppoa. Sinun ei tarvitse käytännössä tehdä muuta kuin kirjoittaa Googleen tai muuhun hakukoneeseen “ilmainen VPN”, ja pääset suoraan yritysten verkkosivuille lataamaan ilmaisohjelmistoja. Valikoimaa on kuitenkin paljon, ja osa VPN-ohjelmistoista ei ole räätälöity suomalaisille asiakkaille. Siinä missä maksullinen VPN-yhteys tarjoaa yksityiskohtaisia ominaisuuksia hyvin erilaisille netin käyttäjille, ilmaiset VPN-yhteydet ovat normaalisti ominaisuuksiltaan hyvin riisuttuja.
Kuten muissakin ohjelmistoissa, ilmaisversiot ovat yleensä kaikin puolin huonompia kuin täysversiot. Ilmaiset VPN-yhteydet toimivat ikään kuin mainoksina ja sisäänheittotuotteina, ja esimerkiksi palvelinkapasiteetti, verkkoyhteyden nopeus ja mahdollisuudet käyttää netin eri palveluja ovat heikompia kuin maksullisissa täysversioissa. On kuitenkin olemassa myös sellaisia ilmaisia VPN-ratkaisuja, joista ei ole poistettu kaikkia ominaisuuksia. Suosituimmat ilmaiset VPN-ohjelmistot toimivat nopeasti ja turvallisesti, sekä myös geoblokatun sisällön verkkopalveluissa.
Miksi yritykset tarjoavat ilmaisia VPN-ohjelmistoja?
Kuten sanottua, yrityksien tarkoituksena ilmaisien VPN-yhteyksien osalta on houkutella lisää ihmisiä VPN-käyttäjiksi. Koska monille tavallisille netinkäyttäjille VPN-yhteydet eivät ole ehkä se kaikista tunnetuin tietoturva-asia, tulee kansalaisia saada ensin käyttämään palvelua ennen kuin voi olettaa, että he haluavat maksaa siitä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos et joudu maksamaan itse palvelun käytöstä, joudut kuitenkin vaihdossa luovuttamaan jonkun verran tietojasi ulkopuolisille.
Viime vuosina on myös tullut esiin tapauksia, joissa epäluotettavat VPN-yritykset ovat luovuttaneet käyttäjien tietoja eteenpäin. Tämä kannattaa pitää mielessä silloin, kun valitset ilmaista VPN-ohjelmistoa. Ole siis tarkkana VPN:n toimittajan valinnassa, jotta palveluun kertyneitä tietoja ei luovuteta rahaa vastaan kolmansien osapuolien käyttöön, kuten kohdennettuun mainontaan. Jos siis ilmainen VPN-tarjous kuulostaa liian hyvältä, suosittelemme mieluummin joko maksamaan turvallisesta versiosta tai käyttämään sellaista palvelua, jonka ominaisuudet ovat riisuttuja tietoturvallisesti.
Valitettavasti siis kaikki VPN palvelut eivät ole tietoturvallisia. Vaikka palvelu lupaisi kuinka hyvää tietoturvaa tahansa, on käyttäjän vastuulla tutustua palvelun omaan tietosuojaselosteeseen. Harva käyttäjä kuitenkaan käyttää muutamaa sekuntia kauempaa palvelun käyttöehtojen ja tietosuojaselosteen lukemiseen. Tietosuojaselosteessa saatetaan kuitenkin mainita sanatarkasti, että ilmaisen VPN-version käyttäjien tiedot otetaan ylös ja niitä voidaan myydä kolmansille osapuolille palvelun tarjoajan toimesta.
Turvalliset ja ilmaiset VPN-ohjelmistot
Jos itsellesi heräsi kauhunsekaisia kysymyksiä alkutekstin luettuasi, voi tässä kohtaa huokaista helpotuksesta. Netissä on tarjolla myös joitain hyväksi todettuja ja turvallisia VPN-ohjelmistoja, jotka eivät luovuta käyttäjätietoja kolmansille osapuolille. Otimme alla olevaan lyhyeen esittelyyn mukaan viisi erilaista VPN-ratkaisua, jotka tarjoavat ilmaisen version omasta ohjelmistostaan.
1. NordVPN. NordVPN on maailmanlaajuisesti käytössä oleva VPN-ohjelmisto, joka toimii ilmaisversiolla myös kaikissa suosituimmissa sisältöpalveluissa, kuten Netflixissä. NordVPN:llä on tarjolla kymmeniä eri maiden palvelimia, eikä se kerää käyttäjistään lokitietoja. NordVPN:ää voi käyttää ilmaiseksi 30 päivän ajan. NordVPN:n ilmaisversio on ominaisuuksiltaan täysin sama kuin maksullinen versio, joten palvelua pääsee kokeilemaan kuukaudessa täysillä ominaisuuksilla.
2. Cyberghost. Kuten NordVPN:llä, myös Cyberghostilla on tarjolla ilmaisversio. Ohjelmisto ei kerää lokitietoja, ja palvelimia on saatavilla lähes sadassa eri maassa. Cyberghostin ilmaisversio on käytettävissä 45 päivän ajan. Cyberghostin ohjelmistoalusta ja käyttöjärjestelmä ovat todella helppoja, ja oman anonymiteetin suojaamiseksi tarvitaan käyttäjältä vain pari klikkausta.
3. ExpressVPN. ExpressVPN-ohjelmistoa voi käyttää NordVPN:n tavoin 30 päivän ajan. Kyseisestä ohjelmistosta on saatavilla täysin suomenkielinen versio, joten kuukauden ilmaisella kokeilujaksolla on mahdollista testata, josko ExpressVPN olisi hyvä valinta omaksi VPN-sovellukseksi. Myös ExpressVPN:n käyttö on todella yksinkertaista, ja jos osaat käyttää vaikkapa verkkopankkia, osaat käyttää myös ExpressVPN:n ohjelmistoa.
4. SaferVPN. SaferVPN:llä on tarjouksena yhden päivän ilmainen VPN-kokeilu, jossa kaikki palvelun ominaisuudet ovat käytössä. Palvelimia on tarjolla yli 700, ja ne sijaitsevat 34 eri maassa. Ilmaisen kokeilujakson aikana VPN:n nopeus ja kaista ovat käytössäsi täysimääräisesti.
5. Hotspot Shield. Hotspot Shieldin ilmaisversiolla ei ole aikarajaa, mutta sen käyttämistä on rajoitettu. Ilmaisessa versiossa on suhteellisen paljon mainoksia, jonka lisäksi yhteyden kautta ladatun datan määrä on rajattu 500 megatavuun päivässä. Lisäksi esimerkiksi Netflix ei toimi Hotspot Shieldin ilmaisversiolla.
Yhteenveto: Ilmainen VPN vai maksullinen versio?
Ilmainen VPN on todella houkutteleva ohjelmistoratkaisu tavalliselle netin käyttäjälle. Valittaessa omaa ilmaista VPN-ohjelmistoa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä ohjelmistomarkkinoilla on myös paljon hämäriä palveluja tarjolla. Maksullinen VPN voi olla parempi vaihtoehto, jos omassa lompakossa on edes jonkin verran rahaa oman tietosuojan turvaamiseksi. Parhaimmat VPN-ohjelmistot tarjoavat nimittäin edullisia maksullisia ratkaisuja parhaimmillaan muutaman euron kuukausihintaan, ja monista voi saada vuosilaskutuksella jopa 70 % alennusta. Jos sinulla on siis käytettävissä 60–70 euroa vuodessa oman tietosuojan, parhaiden palvelujen ja anonymiteetin turvaamiseksi, maksullinen VPN-versio on tällöin paras ratkaisu. Jos taas lompakon nyörit ovat tiukemmalla, valitse jokin yllä mainituista ilmaisista VPN-versioista oman yksityisyyden suojaamiseksi.